Δημιουργία σκανδαλολογίας για τις οφειλές της Ακρόπολις ΑΧΕΠΕΥ

Δημιουργία σκανδαλολογίας για τις οφειλές της Ακρόπολις ΑΧΕΠΕΥ

Αρ. Πρωτ. 6917/03.03.2010

Προς τον Υπουργό:

- Οικονομικών

Συνεχίζεται το κλίμα εντυπώσεων μέσω σκανδαλολογίας που προσπαθεί να καλλιεργήσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, σε βάρος της προηγούμενης κυβέρνησης  και σε βάρος στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, τροφοδοτώντας τον τύπο και την κοινή γνώμη με ανακριβείς πληροφορίες αναφορικά με την εξέλιξη της υπόθεσης επιβολής προστίμου στην  χρηματιστηριακή εταιρεία "Ακρόπολις ΑΧΕΠΕΥ" το 2007.

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς μελών της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και πιο συγκεκριμένα της πολιτικής ηγεσίας του αρμόδιου Υπουργείου Οικονομικών, διεγράφη πρόστιμο  5,5 δις. ευρώ της εν λόγω χρηματιστηριακής, ενώ στην πραγματικότητα έχει βεβαιωθεί το 10% του χρέους και εκκρεμεί δικαστική απόφαση για την καταβολή του υπόλοιπου ποσού. Πρόκειται για μια καθ' όλα νόμιμη και συνήθη πρακτική που ακολουθείται σε τέτοιου είδους περιπτώσεις στις οποίες εκκρεμεί δικαστική απόφαση. Στην πραγματικότητα πρόκειται για δικαστική εκκρεμότητα  για το οικονομικό έτος 2008 και όχι για διαγραφή χρέους.

Η χρηματιστηριακή εταιρεία "Ακρόπολις ΑΧΕΠΕΥ, κάνοντας χρήση των νόμιμων δικαιωμάτων της, μετά την επιβολή του προστίμου σύμφωνα με τις αποφάσεις 711/2007 και 712/2007 της Δ.Ο.Υ. ΦΑΕΕ Αθηνών, προχώρησε σε προσφυγή στο Διοικητικό Πρωτοδικείο  Αθηνών. Όπως προβλέπεται από το νόμο στις περιπτώσεις των εμπρόθεσμων προσφυγών στα Διοικητικά Δικαστήρια, σύμφωνα με το άρθρο 74 παρ. 6 του Ν. 2283/1994 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, με την απόφαση αριθμ. 2/2008 βεβαιώθηκε το 10% του προστίμου το οποίο είναι άμεσα καταβλητέο.

Ενώ το ΠΑΣΟΚ αμφισβητεί και αοριστολογεί ακόμα για την αποδοχή της εμπρόθεσμης προσφυγής της χρηματιστηριακής, σύμφωνα με επίσημα έγγραφα αυτό  επιβεβαιώνεται από το με αριθμ. 37009/25-10-2007 έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικών Ελέγχων του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών. Η επιβολή των προστίμων κοινοποιήθηκε στην χρηματιστηριακή με έγγραφο στις 5-7-2007, συνεπώς η κατατεθείσα στις 13-11-2007 προσφυγή είναι εμπρόθεσμη. 

Οι πληροφορίες στις οποίες παραλείπει, επίσης, να αναφερθεί το αρμόδιο Υπουργείο Οικονομικών της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, είναι πως όχι μόνο δεν έχει παραγραφεί το χρέος της χρηματιστηριακής εταιρείας "Ακρόπολις ΑΧΕΠΕΥ", αλλά το Ελληνικό Δημόσιο συνεχίζει να διεκδικεί το σύνολο του καταβληθέντος προστίμου σύμφωνα με το άρθρο 14 του Ν. 2523/97 δεσμεύοντας τις καταθέσεις των μελών του Δ.Σ., τα ακίνητα της εταιρείας και προχωρώντας σε κατάσχεση των περιουσιακών της στοιχείων.

Μετά από τα παραπάνω ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Ποιες μικροπολιτικές σκοπιμότητες εξυπηρετεί από τη σημερινή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ η δημιουργία σκανδαλολογίας περί διαγραφής του προστίμου της χρηματιστηριακής Ακρόπολις, ενώ πρόκειται για μια συνήθη διαδικασία που έχει πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης;

- Γιατί δεν δίνει ακριβή στοιχεία στη δημοσιότητα το αρμόδιο Υπουργείο για την υπόθεση που έχει δημιουργηθεί, όπως το πότε ανακάλυψε το θέμα, σε τι ενέργειες προχώρησε, αν έγινε σχετική έρευνα στην αρμόδια Δ.Ο.Υ., αν και πότε παρέπεμψε το θέμα στον εισαγγελέα, αν έχει ολοκληρωθεί η εισαγγελική έρευνα, ποιο είναι το πόρισμα, αν υπάρχουν και έχουν αποδοθεί ευθύνες;

Απάντηση Υπουργείου